Kartof “qulların qidası” olub, onu yeyən insan kütləşir

02:00 06-11-2019 | icon 208 | Maraqlı
Kartof “qulların qidası” olub, onu yeyən insan kütləşir

Nəyə görə, əvvəllər Avropa, Şərq ölkələri, eləcə də I Pyotra qədər nə kralın, nə çarın, nə şahın, nə də kəndlilərin süfrəsində kartof yox idi?

 
 
Kartof ucuz başa gələn yem əvəzi bitki idi, onu mayyalılar heyvanlara verirdi. Daha sonra ucuz və tutumlu olduğu üçün qullara yemək kimi verirdilər. Kartof yedikdən sonra insanın sanki beyni sönür, o, iradəsiz olur, düşünmə, qərar qəbul etmə proqramı sönür, ona nə əmr etsən ağır-ağır onu icra edir. Bu da quldarlara sərf edirdi.
 
 
XVIII əsrə qədər Azərbaycanda, Qafqaz, türklər də kartofun nə olduğunu bilmirdi. 
 
İlk dəfə rus torpaqlarına I Pyotr tərəfindən gətirilib, yetişdirilib  və ondan sonra bütün kəndliləri və Rusiya İmperiyasına daxil olan xalqlara məcburi torpaq sahələrinə katrof əkmək əmr olunur. O vaxtlara kimi rus və ukraynalılar turp, çuğundur daha çox əkirdi.
 
 
Versus.Az Medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, tibbi baxımdan məlumdur ki, kartof orqanizmə heç bir fayda və enerji vermir. Kartof nişastadır, o, su ilə təmasdan şişir, eləcə də mədə şirəsi ilə kütləsini artırıb tez toxluq effekti yaradır. Kartof immun sistemi blok edir, beynin funksiyalarını tormozlayır. 
 
 
Kartof orqanizmdə şirəli, yapışqan selik yaradır ki, 90% hallarda orqanizm özü bu seliyi çıxara bilmir. Ona görə, kartofun qalıq materialı orqanizmdə qalıb çürüntü verir, irin yaradır.  
 
 
Bütün Həzm orqanlarını, 12barmaq və nazik bağırsağı sanki kleyləyir. 
 
Kartof çox yedikdə, mineral və vitaminlərin, xüsusən yodun mənimsənilməsi dayanır. 
 
 
Yoğun bağırsaqda kartof suyunu itirərək, bağırsaq divarına yapışır, nəcis daşları yaradır, bağırsağı sanki yapışdırır. 
 
 
Diabetin səbəbkarı
 
Kartof ən yüksək qlikemik indeksə malikdir: 95. Bu indeks bal ilə şəkəri qarışdıranda əmələ gələn rəqəmdir. Ona görə kartof yeyən kimi qana çox miqdarda qlükoza sıçrayır, insan sanki razılıq, həzz hissi yaşayır, doyur, orqanizmdə piy toplanması başlayır.
 
 
Amma cəmi 1 saat yarımdan sonra insan yenidən daha kəskin acır. Ona görə bütün fast-foodlarda kartof fri təklif edilir. 
 
 
İşığa məruz qalanda kartofun özəyi yaşıllaşır, orda dünyanın ən güclü zəhərlərindən biri solanin yaranır. Bu maddə qanda eritrositləri dağıdır, mərkəzi sinir sistemini zədələyir. Solanin qıcolma, keyimə, susuzlaşma, titrəmə, sümük ağrısı verir. Kartof ən yüksək dərəcədə bişirilsə belə, solanin məhv olmur. 
Diabet xəstəliyinin tarixini başladıb.
 
 
Məhz kartofun gündəlik qidaya daxil olmasından sonra ömür boyu diabet nə olduğunu bilməyən xalqlar II tip diabetlə xəstələnir. Eləcə də keçmiş SSRİ-yə daxil respublikalarda 1955-ci ildən sonra diabet xəstəliyi 5 dəfə artıb. Bu isə I və II dünya müharibəsi illərində əhalinin daha çox kartofla qidalanması və aclıqdan xilas olması ilə əlaqədardır.

Xəbər lenti

InvestAZ

Ən çox oxunan xəbərlər

I sinfinə qəbul üçün məktəb seçiminə start verilir

Sizə icazə verilib-verilmədiyini belə yoxlayın - YENİLİK

Sakit okean sahillərində zəlzələ oldu

Tofiq Hüseynov bu gün torpağa tapşırılacaq

Keşikçiyə zərbə dövlətə, millətə zərbədir

LAÇINLI DÜNYA ÇEMPIONUNU İTİRDİK

İlham Əliyev və xanımı modul tipli hospitalın AÇILIŞINDA

İraqda ABŞ səfirliyi atəşə tutulub

Daşqınlarda ölü sayı 24-ə çatdı

Naxçıvan koronavirusdan qurtuldu

Rusiya Səfirliyi ittihamları RƏDD ETDİ

Əvəz Zeynallının projesi və alça turşusu

Ermənistan təşkəs rejimini 78 dəfə pozub

Bəhram Bağırzadədən yeni XƏBƏR VAR

“Qalatasaray” yenə uduzdu