Yaponların super beyninin sirri

00:51 20-12-2019 | icon 457 | Sağlamlıq
Yaponların super beyninin sirri
Nəyə görə yaponlar zəkalı, beyni aktiv, özləri uzun ömürlüdür? Onlar baş beynin aktivliyini artıran və onu lazımi maddələri bir bitkidən alırlar. Daha doğrusu bu bitkinin təzə köklərini həm yeməkdə, həm şorabasını uşaqlıqdan yeyirlər.
 
 
Medicina.az xəbər verir ki, hazırda da Yaponiya bazarlarında və marketlərində satılan bu bitki ayıpəncəsidir (rus dilində lopux).
 
 
Bazarda nazik, zoğ kimi təzə kökləri göyərti kimi dəstələnib satılır.
 
 
Yaponlar ona qobo deyir. Onlar üçün bitki yox, tərəvəzdir. Bitkinin kökü temperatura dözümlüdür və uzun müddət qalır.
 
 
Marinadlaşdırılmış ayıpəncəsi kökü isə vakuum qablaşdırmada satılır və onu restoranlarda, evdə az qala hər yeməyin yanında şoraba kimi verirlər.
 
 
Marinadlaşdırılmış köklər xoş narıncı rəng alır, xırçıltılıdır.
 
 
Ənənəvi qaydası isə kok karandaş yonurmuş kimi rəndələnir, küncüt yağında hazırlanıb soya sousu ilə qarışdırılır.
 
 
Hesab edilir ki, ayıpəncəsi qan dövranının yaxşılaşdırır, böyrəkləri təmizləyir, orqanizmdən artıq mayeni qovur, bu da beyni yüngülləşdirir.
 
 
Tərkibində çox saytda B6 vitamini var. Bu da baş beynin tələb etdiyi vitamindir.
 

Xəbər lenti

InvestAZ

Ən çox oxunan xəbərlər

Deputatdan Sevinc Osmanqızı və Əli Kərimli oyunlarına İRAD

Regionda yeni cəbhə AÇILIR?

“osmanqızılarla, əli kərimlilərlə aranı qarışdırmağa çalışırlar”

ŞAHİDlikdən ŞƏHİDliyə...

Fuad Əliyevdən Çingiz Mustafayevlə bağlı TƏKLİF

Azərbaycanın daha bir qələbəsi

Ayaqlarınız niyə şişir?

MHB parlament seçkilərinə hazırlıqlara BAŞLADI

“Laçın” hücum təyyarələri havaya QALDIRILDI

“Aksiyalarla, hədələrlə nəyə nail olmağa çalışırlar?”

“Avroviziya” üçün “Özünlə apar” mahnısının yeni VERSİYASI

Azərbaycan Ermənistanla anklavlar barədə də RAZILAŞDI

Leyli yazdı, Hakan bəstələdi, "Camdakı Kız"ın ulduzu oxudu

“Əli Kərimli və onun kimilər bu gün də eyni çirkin xətlə davam edir”

“Fransa və Almaniya Avropa Birliyi üçün nədirsə, Cənubi Qafqaz Birliyi üçün Azərbaycan da odur”