Hemoqlobini dadlı yeməklərlə yüksəldək

08:20 26-04-2023 | icon 255 | Sağlamlıq
Hemoqlobini dadlı yeməklərlə yüksəldək

Hemoqlobin insan sağlamlığının mühüm göstəricisidir, çünki o, toxuma və orqanları oksigenlə təmin etməkdən məsuldur.

 
 
Bu mikroelementin aşağı səviyyədə olması anemiya və yorğunluq kimi müxtəlif sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
 
 
Xüsusi preparatlar və vitaminlər qəbul edərək hemoqlobinin tərkibini artıra bilərsiniz, lakin daha təbii və təsirli bir yol var. Pəhrizinizi dəyişmək və dəmirlə zəngin qidaları gündəlik rasionunuza əlavə etmək kifayətdir.
 
 
Dəmir çatışmazlığından ürək-damar sistemi, sinir sistemi, tənəffüs sistemi və həzm sistemində ciddi pozğunluqlarla qarşılaşa bilərsiniz. Arzuolunmaz nəticələri aradan qaldırmaq üçün qaraciyər, böyrəklər, dalaq da daxil olmaqla, pəhrizə heyvan mənşəli qidalar əlavə edə bilərsiniz.
 
 
Qırmızı əti unutma, çünki ətə sıx qırmızı rəng verən heyvan hemoqlobinində olan çoxlu miqdarda dəmirdir.
 
 
Mühüm mikroelement tərkibinə görə ikinci yerdə balıq və dəniz məhsulları tutur. Pəhriz zamanı bu qidalar bədəni təkcə dəmirlə deyil, həm də yodla təmin edir. Molyuskalar xüsusilə mikroelementlərlə zəngindir. Onlar təkcə dəmir səviyyəsini saxlamır, həm də israf edilmiş ehtiyatları doldurur. Bundan əlavə, bu yeməklər sinir, ürək-damar, həzm və digər sistemlərin sabitləşməsinə kömək edir.
 
 
Toyuq yumurtası orqanizmin sağlam fəaliyyətinin qorunmasında mühüm rol oynayır. Onların tərkibində maqnezium, doymamış yağ turşuları və vitaminlər də var.
 
 
Orqanizmdə hemoqlobini artırmaq üçün müxtəlif dənli bitkilər, buğda kəpəkləri və çovdar, noxud, lobya, mərcimək, ispanaq, gül kələm, brokkoli, çuğundur, qulançar, qarğıdalı, xurma, gavalı, alma, nar, toxum, qoz-fındıq və quru meyvələr kömək edəcək.
 
 
Qara, tünd şokolad da hemoqlobini artırır. Həm də dəmir çatışmazlığını normallaşdırır. Ancaq unutmayın ki, heyvan mənşəli məhsullardan alınan dəmir bitki mənşəli qidalardan daha asan bədən tərəfindən mənimsənilir. Bitki mənşəli qidalardan dəmirin daha yaxşı mənimsənilməsi üçün onları C vitamini ilə zəngin qidalarla birlikdə qəbul etmək tövsiyə olunur. /medicina.az/

Xəbər lenti

InvestAZ

Ən çox oxunan xəbərlər

Ənvər Sadıqov - 58

Deputatın “Başkənd” iddiası ciddi qınağa səbəb oldu

Ölkəmizə olan böyük etimadın və dəstəyin nümunəsi

Prezidentin Almaniya səfərində ən mühüm MESAJI

Tanınmış yazar MHB-yə üzv oldu

İltihab xəstəliklərində nələri nəzərə almaq lazımdır?

Tünzalə Ağayeva Səməd Vurğunun ev-muzeyini ziyarət edib

"Almaniyaya səfər məhsuldar keçdi"

Bakı sakinlərinə ŞAD XƏBƏR

Azərbaycanda 1 May Bayramı keçirilə bilər?

Rektor yubiley medalı ilə təltif edildi

82 minə yaxın uşaq avtomatik olaraq 1-ci sinfə yerləşdirilib

Qarabağ Universitetinin yataqxanası ödənişli olacaq?

Məhkəmədən Anar Məmmədli barədə QƏRAR

“For Azerbaijan”ın qrant müsabiqəsinin NƏTİCƏLƏRİ