Hər gün kolbasa yemək?

14:30 19-07-2023 | icon 355 | Sağlamlıq
Hər gün kolbasa yemək?

Az miqdarda kolbasa və sosis kimi emal edilmiş ət istehlakı sağlamlığa təsir etməyəcək, lakin normaya riayət etmək vacibdir.

 

Bu barədə britaniyalı diyetoloq və epidemioloq Keiren Papier danışıb.

 

O, emal olunmuş ətin müntəzəm istehlakının təhlükəli xəstəliklərin inkişafına səbəb olduğunu deyib. Mütəxəssisin sözlərinə görə, gündəlik məqbul payı 25 qram artırmaq Altsheymer xəstəliyinə tutulma ehtimalını 52 faiz, 50 qram əlavə yemək isə xərçəngə tutulma riskinin 18 faiz artması deməkdir.

 

Dietoloq bu ərzaqların mənfi təsirini işlənmiş əti yeyəndən sonra bədəndə istehsal olunan kanserogenlərlə əlaqələndirib.

 

Papier qeyd edib ki, sağlamlığı qorumaq üçün kolbasa və sosislə yanaşı istənilən emal olunmuş ətdən, o cümlədən naqqets və hisə verilmiş ətlərdən imtina etmək lazımdır.

 

“Onlar yalnız nadir hallarda və kiçik miqdarda istifadə edilə bilər. Məsələn, vaxtaşırı bir dilim pepperoni pizza yeyə bilərsiniz. İstühlak miqdarı gündə 70 qramdan çox olmamalıdır - bu, emal edilmiş ətin təhlükəsiz gündəlik dozasıdır”, - deyə mütəxəssis qeyd edib.

Xəbər lenti

InvestAZ

Ən çox oxunan xəbərlər

TDT yaxın gələcəkdə dünyada güclü bir təşkilata çevriləcək

Samir yeniliklərlə qayıtdı

Ənvər Sadıqov - 58

Deputatın “Başkənd” iddiası ciddi qınağa səbəb oldu

Haaqada Azərbaycanın Ermənistana qarşı qaldırdığı iddianın dinləmələri BAŞA ÇATIB

Ölkəmizə olan böyük etimadın və dəstəyin nümunəsi

Azərbaycan Ordusunda komanda-qərargah təlimləri

Prezidentin Almaniya səfərində ən mühüm MESAJI

İltihab xəstəliklərində nələri nəzərə almaq lazımdır?

Tanınmış yazar MHB-yə üzv oldu

Valideynlərin NƏZƏRİNƏ

Yol kənarındakı qanunsuz tikililər sökülüb

Tünzalə Ağayeva Səməd Vurğunun ev-muzeyini ziyarət edib

Bakı sakinlərinə ŞAD XƏBƏR

Azərbaycanda 1 May Bayramı keçirilə bilər?