Şəkər bağırsaq iltihabına səbəb olur

07:01 03-11-2020 | icon 428 | Sağlamlıq
Şəkər bağırsaq iltihabına səbəb olur

Amerikalı alimlər yüksək şəkərli qidaların bağırsaq mikrobiomunun pozulmasına səbəb olduğunu müəyyən ediblər.

 

Nəticələr “Science Translational Medicine” jurnalında dərc edilib.

 

Yaralı kolit kimi iltihablı bağırsaq xəstəliyindən dünyada 3,5 milyon insan əziyyət çəkir. İltihablı bağırsaq xəstəliyi özünü şiddətli ishal, qarın ağrısı ilə göstərir və xüsusilə Qərb ölkələrində geniş yayılıb.

 

Tədqiqatlar göstərir ki, bu xəstəliyin uşaqlar arasında yayılması 1980-ci illərdən bəri durmadan artır. Bir çox alimlər bu xəstəliyin geniş yayılmasının əsas səbəbini yüksək şəkərli və kalorili qidaları özündə ehtiva edən Qərb pəhrizində görür.

 

Dallasdakı Texas Universitetinin Cənub-Qərb Tibb Mərkəzindən Şahanşah Xanın rəhbərlik etdiyi amerikalı bioloqlar siçanlar üzərində laboratoriya təcrübələri aparıb. Məlum olub ki, yüksək şəkərli qidalarla bəslənən gəmiricilər bağırsaq iltihabına daha çox həssasdılar.

 

Yüksək şəkərli qida qəbul etdikdən üç gün sonra siçanların bağırsaqlarında iltihabi proseslər başlayıb. Müəlliflər şəkərlərin bağırsaq mikrobiomunun tərkibini dəyişdirdiyini aşkarlayıblar.

Xəbər lenti

InvestAZ

Ən çox oxunan xəbərlər

“Öz gözlərindəki tirlə Azərbaycanda tük axtarırlar”

Bankların "qara siyahı"sına kimlər düşür?

Şou-biznesin yaradıcısı - 38 il

Meymunçiçəyi virusu sürətlə YAYILIR

Xəzər dənizinin sahilində NAR bulvarı salındı

36 ildir səhnədə birinciliyini heç kimlə paylaşmır

Ermənipərəst konqresmen Bakıdan QAÇDI

Əfsanə “CineMastercard”da kimsəsiz uşaqlarla görüşdü

İnsan boyda balıq

Cinayət Məcəlləsində YENİ MADDƏ

Bu virusun insana keçmə təhlükəsi yaranıb

Türkiyədəki həmyerlimizin bu ifası gündəmdə

COP29-un 9-cu gününün PROQRAMI

Azad Şabanovun yeni işi

Diş şaqqıltısı və güclü əzələ spazmaları...