İnfarkt riskini iki dəfə azaldan qidalar

10:43 13-12-2020 | icon 336 | Sağlamlıq
İnfarkt riskini iki dəfə azaldan qidalar

Mütəxəssislər pəhrizə müntəzəm daxil olan bir sıra qidaların infarkt riskini iki dəfə azaldacağını müəyyənləşdiriblər.

 

Bu barədə nəticələr “Focus” jurnalında yazılıb.

 

Nəşrdə diyetaya daxil edilməsi tövsiyə olunan 12 qidanın siyahısı qeyd olunur: zeytun yağı, yaşıl çay, sarımsaq, tünd şokolad, pomidor, avokado, yağlı balıq, paxlalı bitkilər, dənli bitkilər, giləmeyvə, qoz-fındıq və yarpaqlı tərəvəzlər.

 

Mütəxəssislər bildirir ki, zeytun yağı, pomidor və giləmeyvə içərisində antioksidantların mövcudluğu bu məhsulların ürəyə müsbət təsir göstərməsinə, xolesterol səviyyəsini azaltmasına, bədəndəki iltihablı proseslərin aradan qaldırılmasına kömək edir. Öz növbəsində avokado, badam, yağlı balıqlarda olan tək doymamış yağ turşuları ürək üçün faydalıdır.

 

Yarpaqlı tərəvəzlər, ispanaq, İsveçrə qarğıdalısı, kahı və kələmdə olan vitaminlər və minerallar damarların işini yaxşılaşdırır, taxıl bitkiləri damarları daha elastik edir.

 

Sarımsaq tərkibində olan allisin maddəsinə görə qan laxtalanmasının qarşısını ala bilir, yaşıl çay damarlarda yağ əmələ gəlməsini azaldır, qara şokolad damar kalsifikasiyası və işemik ürək xəstəliyi riskini azaldır.

Xəbər lenti

InvestAZ

Ən çox oxunan xəbərlər

Şah İsmayıl Xətainin 516 yaşlı fərmanının təqdimatı

Büdcədə sosial xərclər ARTIRILIR

Mədəniyyətimizin görkəmli nümayəndələrinin şəxsi əşyaları - TƏQDİMAT

Şərab zavodunda YANĞIN

Universitetlərdə bu fənlər LƏĞV OLUNMALIDIR

"YouTube"da YENİLİKLƏR

Taksi və avtobuslara yeni fərqlənmə nişanları verilib

Polis Akademiyasında yeni tədris korpusları İNŞA EDİLİB

İsveçrəyə ÇAĞIRIŞ

Bəzi ölkələrdən heyvan məhsullarının gətirilməsinə məhdudiyyət

“COP 29 ərəfəsində hərbi təxribatın törədiləcəyi istisna edilmir”

Hindistan Ermənistanı silahlandırmağa davam edir

Xudafərinin azad olunmasından dörd il keçir
 

Gəncədə binada güclü PARTLAYIŞ

Dövlət komitəsi ilə bağlı QƏRAR