Böyrəkləri məhv edən QİDALAR

11:14 18-10-2023 | icon 378 | Sağlamlıq
Böyrəkləri məhv edən QİDALAR

Böyrəklər ifrazat funksiyasını yerinə yetirir, artıq mayeni və orada həll olunan maddələri qandan çıxarır. Buna görə də bu orqanların patologiyalarının formalaşmasında əsas rolu zəif qidalanma oynayır.

 
 
SM-Clinic Reproduktiv Sağlamlıq Mərkəzinin uroloq-androloqu Artur Boqatırev Gazeta.Ru-ya açıqlamasında hansı qidaların böyrəklərə zərər verə biləcəyini deyib.
 
 
Onun sözlərinə görə, böyrək problemi olan insanlar oksalatda yüksək olan qidalar (ispanaq, qoz-fındıq, cips, kartof qızartması, turşəng, çuğundur, kəpək, şokolad) yeməməlidirlər. Avokado kimi kaliumla zəngin olan qidalardan da uzaq durmaq lazımdır.
 
 
"Kalium ümumiyyətlə, xüsusilə ürək üçün faydalıdır. Bədəndəki mayeni tənzimləyir, hüceyrə tamponunu və elektrolit balansını qoruyur. Lakin onun artıqlığı hiperkalemiyaya səbəb olur. Xəstəliyin əsas əlamətləri ürək döyüntülərinin yavaşlaması, ürəkbulanma və halsızlıqdır".
 
 
O, həmçinin kofe, tünd çay, kola və digərləri kimi alkaloidləri yüksək olan içkilərə qapılmamağı tövsiyə edib. Onun sözlərinə görə, onlar tez-tez istehlak edildikdə böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər. Buna görə gündə iki fincandan çox qəhvə içmək tövsiyə edilmir, ancaq özünüzü bir porsiya ilə məhdudlaşdırmaq daha yaxşıdır:
 
 
"Bildiyiniz kimi, süd məhsulları kalsium mənbəyidir. Ancaq çoxlu süd məhsulları istehlak etsəniz, sidikdə yüksək konsentrasiyada kalsium görünməyə başlayacaq və bu, urolitiyazın inkişaf ehtimalını əhəmiyyətli dərəcədə artırır".
 
 
Həkim deyib ki, xolesterin və doymuş yağ mənbəyi olan kərə yağının istehlakında diqqətli olmaq lazımdır. Onların istifadəsi ürək patologiyalarının riskini artırır, onun fikrincə, ifrazat sisteminin işinə qaçılmaz təsir göstərəcək.
 
 
Böyrəklər üçün başqa bir zərərli məhsul böyük miqdarda duzdur. Mütəxəssis əlavə edib ki, bu, orqanizmdə yığılmağa gətirib çıxarır və artıq natrium hidrolitik tarazlığı poza bilər:
 
 
"Tərkibində purin olan ət və qara ciyər kimi qidalara qapılmaq olmaz. Bu maddələr sidik turşusu istehsalını stimullaşdırır. Eyni zamanda, böyrəklər daha çox işləməli olur. Heyvan zülallarının həddindən artıq istehlakı böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, sidik turşusu oynaqlarda toplanır və artritin inkişafına səbəb olur".

Xəbər lenti

InvestAZ

Ən çox oxunan xəbərlər

Laçın şəhərinə getmək istəyənlərə ŞAD XƏBƏR

Azərbaycanın daha bir qələbəsi

“Aksiyalarla, hədələrlə nəyə nail olmağa çalışırlar?”

“Fransa və Almaniya Avropa Birliyi üçün nədirsə, Cənubi Qafqaz Birliyi üçün Azərbaycan da odur”

“Əli Kərimli və onun kimilər bu gün də eyni çirkin xətlə davam edir”

Şəhidlik zirvəsinə yüksəlmənin 30-cu ili

Azərbaycan-Rusiya əlaqələri dünəndən bu günə…

ABŞ-ın ermənilərə dəstək siyasətinin TƏZAHÜRÜ

Kirəcləşmə, duzlaşma oynaq xəstəliyi - osteoartrit

Adı Azərbaycan kino tarixində əbədi yaşayacaq...

İsrail “Hizbullah” döyüşçülərinin yerləşdiyi binaya zərbə endirib, ölənlər var

Məktəblərarası biologiya yarışması keçirilib

Ermənistan və bir sıra xarici ölkələrin mediasında Azərbaycanla bağlı YALAN MƏLUMATLAR

İqtisadi tarazlıq nə zaman pozulur?

Hüquqi şəxslərə dair yeni tələb müəyyənləşir