Xəstəliklərə qarşı ən güclü qidalar

08:23 27-02-2024 | icon 266 | Sağlamlıq
Xəstəliklərə qarşı ən güclü qidalar

Portağaldan daha çox C vitamini ehtiva edirlər

 

C vitamininin immunitet sistemini dəstəkləməkdən ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınmasına qədər bir sıra faydaları var.

 
 
 
Göz sağlamlığından dəri gözəlliyinə qədər bir çox sahədə təsirli olan bu vitaminin daha çox sitrus meyvələrində, əsasən də portağalda olduğu düşünülür. Əslində isə daha yüksək miqdarda C vitamin ehtiva edən qidalar var.
 
 
Bibər
 
Bibərin rəngindən asılı olaraq tərkibindəki C vitamininin miqdarı da dəyişir. Yaşıl bibərdə təxminən 95 mq C vitamini, qırmızı bibərdə isə 152 mq C vitamini var.
 
Bir ədəd sarı bolqar bibəri orta hesabla 341 mq C vitamini ehtiva edir ki, bu da onu əsl C vitamini mənbəyinə çevirir.
 
 
Brokkoli
 
Bir kasa brokkoli, xüsusilə çiy istehlak edildikdə, böyüklər üçün gündəlik tövsiyə olunan C vitamini miqdarını tamamilə qarşılayır.
Brokkolinin tərkibində 100 mq-dan çox C vitamini olduğu üçün onu xəstəlik zamanı toyuq şorbasına əlavə etmək məsləhətdir. Bu üsul sağalma prosesini tezləşdirir.
 
 
Brüssel kələmi
 
Brüssel kələmini sevənlərin sayı elə də çox deyil. Ancaq bu tərəvəz xəstəliklərdən qorunmaq üçün istifadə edə biləcəyiniz ən təsirli qidalardan biridir.
 
Bir kasa brüssel kələmi 50 mq C vitamini ehtiva edir. Bundan əlavə, brüssel kələmi kalium, A və K vitaminləri ilə zəngindir və yüksək lif tərkibi ilə tanınır.
 
 
Gül kələmi
 
Cəmi 1 kasa gül kələmi istehlak etmək belə sizi 50mq-dən çox C vitamini ilə təmin edə bilər. Gül kələmi quruluşuna görə müxtəlif reseptlərdə istifadəyə yararlı tərəvəzdir. Pəhriz yeməkləri hazırlayanlar bu tərəvəzdən daha çox istifadə edirlər.
 
 
Acı bibər
 
Acı bibər bir çox yeməklərə xarakterik dad əlavə etməklə yanaşı, C vitamini ilə də zəngindir. Yaşıl acı bibər 109 mq C vitamini ehtiva edir.
 
 
Yaşıl noxud
 
Yaşıl noxud C vitamininin ən yaxşı mənbələrindən biridir. Bir stəkan yaşıl noxud orta hesabla 60 mq C vitamini ehtiva edir.
 
 
Kartof
 
Kartof tərkibində çoxlu karbohidrat olduğu üçün arıqlamaq və sağlam yaşamaq istəyənlərin uzaq durmağa çalışdığı tərəvəzlər arasındadır. Əslində isə bu tərəvəz lif, kalium, B6 vitamini və təxminən 42 mq C vitamini ehtiva edir. Artıq kartofun C vitamini mənbəyi olduğunu öyrəndiyinizə görə, suda və ya sobada bişirərək rahatlıqla yeyə bilərsiniz.
 
 
İtburnu
 
İtburnunun adətən çayından istifadə olunur. Ancaq itburnu çiy yeyilə biləcək qidalar arasındadır. Bu sizin ağız dadınıza uyğun deyilsə, müxtəlif qidalarla qarışdıraraq və ya desertlərə əlavə edərək istehlak edə bilərsiniz.
Maraqlısı odur ki, gündəlik C vitamini ehtiyacınızı qarşılamaq üçün cəmi 4-5 ədəd itburnu yeməyiniz kifayətdir.

Xəbər lenti

InvestAZ

Ən çox oxunan xəbərlər

Deputatdan Sevinc Osmanqızı və Əli Kərimli oyunlarına İRAD

“osmanqızılarla, əli kərimlilərlə aranı qarışdırmağa çalışırlar”

Laçın şəhərinə getmək istəyənlərə ŞAD XƏBƏR

Azərbaycanın daha bir qələbəsi

“Aksiyalarla, hədələrlə nəyə nail olmağa çalışırlar?”

Leyli yazdı, Hakan bəstələdi, "Camdakı Kız"ın ulduzu oxudu

“Fransa və Almaniya Avropa Birliyi üçün nədirsə, Cənubi Qafqaz Birliyi üçün Azərbaycan da odur”

“Əli Kərimli və onun kimilər bu gün də eyni çirkin xətlə davam edir”

Nəsibə Zeynalovanın doğum günüdür

Şəhidlik zirvəsinə yüksəlmənin 30-cu ili

Yer tarixinin ən iri ilanının QALIQLARI

Azərbaycan-Rusiya əlaqələri dünəndən bu günə…

ABŞ-ın ermənilərə dəstək siyasətinin TƏZAHÜRÜ

Yumurta kəskin ucuzlaşdı

Daha bir bank BAĞLANIR