Şəkər istehlakı xərçəngə yol açır?

09:25 03-05-2024 | icon 366 | Sağlamlıq
Şəkər istehlakı xərçəngə yol açır?

Həddindən artıq şəkər istehlakı, xüsusən də çəki almağa səbəb olarsa, xərçəng riskini artıra bilər. Aktiv həyat tərzi zərərləri azalda bilər.

 

Bu barədə rusiyalı onkoloq-ginekoloq Yekaterina Timofeyeva məlumat verib.

 

Həddindən artıq şəkər istehlakının depressiya, 2-ci növ diabet, ateroskleroz, ürək-damar xəstəlikləri və piylənmə riskini artırdığı sübut edilib. Şəkər də dolayı yolla bir neçə növ xərçəng riskini artırır. Mütəmadi olaraq şəkərli içkilər qəbul edən və artıq çəkisi olan insanlarda xərçəngin müəyyən növlərinə tutulma riski 50%-dən çox artır.

 

Şirniyyatı çox yeyənlər və oturaq həyat tərzi keçirənlər xərçəngdən ehtiyatlı olmalıdırlar. Onlar piylənmənin inkişafına, xroniki iltihabın və oksidləşdirici stressin risk faktoruna (reaktiv oksigen növlərindən hüceyrə zədələnməsi) səbəb ola bilər.

 

 

“Bir qaşıq şəkərdən qorxmamalısınız. Piylənmədən qorxmalısınız. Yəni səhər bir ədəd kruasan yeyirsinizsə, eyni zamanda aktiv həyat tərzi keçirirsinizsə və kalori artıqlığınız yoxdursa, o zaman şəkərdən qorxmamalısınız”, - deyə həkim yekunlaşdırıb.

Xəbər lenti

InvestAZ

Ən çox oxunan xəbərlər

“İravan bilməlidir ki, bu həll edilmədən sülhdən söz gedə bilməz”

“Şuşa Qlobal Media Forumu bütün dünyanın maraqlarına xidmət edir”

Siyasi ŞÜURSUZLUQ

Jurnalistimiz təltif edildi

Beynəlxalq tədbirlərə dəvətlər sıradan dəvət deyil

“Milyardalarla dollar sərmayənin yatırılması ümumi gücümüzü artıracaq”

Ermənistan sərhəddə TƏXRİBAT TÖRƏTDİ

Erməni ordusuna Kəlbəcər ƏMRİ

Bir çoxunun xəbəri olmayan xəstəlik – ÖPÜŞ XƏSTƏLİYİ

Milli Mətbuatımızın qət etdiyi 149 illik TARİXİ YOL

AZAL-dan Naxçıvana uçuşla bağlı YENİLİK

Mindən çox vətəndaş deputat olmaq istəyir

Bu gün Milli Mətbuat Günüdür

DİN Xalq artistinin adı hallanan hadisəni ARAŞDIRIR

Deputatlığa namizədliyi qeydə alınanların SAYI