Şəkərli diabet xəstələri üçün PƏHRİZ

08:41 13-07-2021 | icon 293 | Sağlamlıq
Şəkərli diabet xəstələri üçün PƏHRİZ

Bu pəhriz şəkərli diabet xəstələri üçün nəzərdə tutulub.

 

Pəhrizin məqsədi şəkərli diabet xəstələridə karbohidrat və yağ mübadiləsini neytrallaşdıran qida vasitələrinə üstünlük vermək və qanda şəkərin qalxmasına səbəb olan qida maddələrin qəbulunu azaltmaqdır.

 

Bu pəhrizdə heyvanı yağlar, kalorili qidalar, zülallar, şəkər və şirniyyatlar azlıq təşkil edir. Bu pəhrizdə xolesterolsuz, duzsuz, qızardılmış qidalara üstünlük verilir. Xəstələrə gün ərzində 5-6 dəfə qidalanmaq və qidada karbohidratların bərabər sayda olması məsləhət görülür (300:6).

 

Şəkərli diabet xəstələrinə yağlı bulyonlar, yağlı xəmir, süddə bişən düyü, mannı, yağlı ördək, qaz, hind quşu əti, hisə verilmiş ət və ət məhsulları, konservlər, balıq kürüsü, duzlu və yağlı balıq, duzlu pendir, şirin kəsmik, makaron məmulatları, turşular, qənd, mürəbbə və şirniyyatlardan istifadə etmək olmaz.

 

Bu pəhriz şəkərli diabet xəstələri üçün nəzərdə tutulub.

 

Pəhrizin məqsədi şəkərli diabet xəstələridə karbohidrat və yağ mübadiləsini neytrallaşdıran qida vasitələrinə üstünlük vermək və qanda şəkərin qalxmasına səbəb olan qida maddələrin qəbulunu azaltmaqdır.

 

Bu pəhrizdə heyvanı yağlar, kalorili qidalar, zülallar, şəkər və şirniyyatlar azlıq təşkil edir. Bu pəhrizdə xolesterolsuz, duzsuz, qızardılmış qidalara üstünlük verilir. Xəstələrə gün ərzində 5-6 dəfə qidalanmaq və qidada karbohidratların bərabər sayda olması məsləhət görülür (300:6).

 

Şəkərli diabet xəstələrinə yağlı bulyonlar, yağlı xəmir, süddə bişən düyü, mannı, yağlı ördək, qaz, hind quşu əti, hisə verilmiş ət və ət məhsulları, konservlər, balıq kürüsü, duzlu və yağlı balıq, duzlu pendir, şirin kəsmik, makaron məmulatları, turşular, qənd, mürəbbə və şirniyyatlardan istifadə etmək olmaz.

 

Şəkərli xəstələrin qidası aşağıdakılardan ibarət olmalıdır.

 

- yağsız mal, quzu, yağsız hind quşu əti

- qızardılmamış balıq əti

- yağsız süd, kəsmik, pendir, qatıq

- yumurta ağından qayğanaq

- kələm, yerkökü, çuğundur, yaşıl noxuddan hazırlanmış salatlar

- dəniz məhsullarından hazırlanan salatlar

- şit kərə yağı ,bütün növ bitki yağları

- təzə meyvə və tərəvəzlər

- az şəkərli konfet

- təbii bal.

 

- yağsız mal, quzu, yağsız hind quşu əti

- qızardılmamış balıq əti

- yağsız süd, kəsmik, pendir, qatıq

- yumurta ağından qayğanaq

- kələm, yerkökü, çuğundur, yaşıl noxuddan hazırlanmış salatlar

- dəniz məhsullarından hazırlanan salatlar

- şit kərə yağı ,bütün növ bitki yağları

- təzə meyvə və tərəvəzlər

- az şəkərli konfet

- təbii bal.

Xəbər lenti

InvestAZ

Ən çox oxunan xəbərlər

Qurban ətini neçə müddət saxlamaq olar?

Vlada Axundovadan YENİ KLİP

İsrail bəyan etdi...

Müəmmalı səfərlər, hərbi sazişlər, gizli toplantılar...

Türkiyədə meşə yanğınları başlayıb

Ronaldu altıncı AÇ-yə qatıldı

DTX-nin ƏMƏLİYYATI

Qəbul imtahanına qeydiyyat başa ÇATDI

Onkoloji xəstələrin tibbi sığorta ilə müalicəsi…

Xırdalanda partlayış SƏSLƏRİ

İnsanlarda qarpızla bağlı TƏRƏDDÜT

Çimərlikdə kişilər qadınlara hücum ÇƏKDİLƏR

Azərbaycana yay fəsli GƏLDİ

Putindən gözlənilməz açıqlama

Növbədənkənar seçki qərarına REAKSİYA